PRESA

Interviu terapie insecte – Romania Libera

Insectele vă pot salva viaţa

 V-aţi gândit vreodată  ca insectele, care vă scot din minţi vara, dar şi muştele şi multe alte  insecte vă pot salva viaţa? Doctorul Mircea Ciuhrii, membru activ al Academiei Oamenilor de stiinta , al Societăţii Internaţionale de Patologie a Nevertebratelor şi membru titular al Academiei Ecologice din Republica Moldova ne-a spus mai multe despre enthomoterapie, căreia i-a pus bazele

–         Povestiţi-mi despre activitatea dumneavoastră de dinainte de „terapia cu insecte” şi cum aţi ajuns  s-a folosiţi insectele pentru a reda sănătatea oamenilor.

–         Lucrez activ imediat dupa ce am sustinut teza de doctorat la universitatea M. Lomonosov din Moscova. Din 1972 am inceput sa  construesc arme biologice impotriva insectelor nedorite de catre om.Trebuia să utilizez bacolovirusurile (cele mai complicate) pentru a distruge insectele nedorite de om. Făcând vreo şase arme biologice, care trebuia să înlocuiască pesticidele toxice, am studiat cum pot fi folosite virusurile, care sunt specifice numai pentru anumite specii de insecte  Atunci mi-a venit ideea că omul greşeşte distrugându-le şi, dacă tot vrea să scape de ele, măcar să le poată folosi la ceva. În acea perioadă lucram şi la teza de doctorat, aşa că am aprofundat studiile şi mai mult şi am realizat că armele pot fi inversate: sa  folosesc  Baculovirusurile pentru a omorî insectele nedorite,dar  să  folosesc insectele pentru a pentru obtinerea preparatelor biologice  pentru a scăpa omul  de virusurile periculoase  organismuluiu uman.

–         Şi aşa aţi ajuns să fiţi primul la nivel mondial care se gândise la o astfel de teorie.

–         Într-adevăr, am fost primul care m-am gândit şi am pus şi în practică teoria  de a stopa multiplicarea virusurilor, dar si a formatiunilor  tumorale . Pentru prima data am demonstrat ca modificarile insectelor pot fi utilizate si pentru unele transformari a structurilor nedorite si la Om, mai ales pentru eliminarea formatiunilor tumorale ( carcinoame, melonoame, polipi) si a altor formatiuni nedorite de catre om. Eu, fiind iniţiat în domeniul biomolecular, la început mi-a venit ideea să măresc longevitatea vieţii. Apoi, am creat  unguent care are capacitatea să elimine bătăturile şi osteofitele de pe coloana vertebrală, am înfiinţat un laborator unde aveam să creez produsele şi, rând pe rând, au urmat şi celelalte invenţii.

–         Înţeleg că lista cu afecţiunile ce pot fi tratate nu se opreşte aici. Ce afecţiuni puteţi vindeca în prezent?

–         Acum avem peste 50 de produse ce pot vindeca de la boli grave, reînnoirea ţesutului, infecţiile ficatului, deci hepatitele de orice fel, herpes, de care suferă până la 70% din populaţie, până la produse cosmetice. În momentul administrării remediului pe bază de insecte virusul se elimină din organism ca un “corp străin”. Vreau să menţionez însă că vindecarea depinde foarte mult de om. E important ca pacientul să-şi dorească să se facă bine şi să creadă în această terapie.

–         Care este rata de succes în cazul hepatitelor, de exemplu?

–         În cazul hepatitei B virusul se elimină din organism în proporţie de 60%, iar virusul C în proporţie de 45%. Dacă luăm însă în calcul faptul că tratamentul impus de medicina clasică nu dă nici el rezultate 100% la toate persoanele, are efecte adverse şi este extrem de costisitor, atunci consider că varianta mea de tratament este mult mai bună şi fara reactii adverse.

–         Vorbiţi-mi, vă rog, şi despre celelalte boli pentru care aţi găsit soluţii.

–         După ce am creat preparatele anti-virale mi-am dat seama că tumorile reprezentau factorul principal de mortalitate, care-a întrecut chiar şi problemele cardiovasculare. Confruntându-mă eu-însămi cu o astfel de problemă, după ce mi-am extirpat o tumoră uriaşă din zona intercostală la o clinică privată, deoarece niciun medic din domeniul public de sănătate nu-mi mai dădea vreo şansă de supravieţuire, am testat un nou preparat pe mine. Infecţia s-a stopat în câteva zile iar tumora nu a mai recidivat, deşi au trecut doi ani de atunci. Citostaticele naturiste, obţinute din anumite faze de dezvoltare ale insectelor(Ciuhrii, 2009), care au fost prezentate la sesiunea din 2009. Nu mi-a căzut părul, nu am păţit absolut nimic. Dar nu vorbesc aici doar de o perioadă de după convalescenţă. Am găsit şi soluţia pentru regresia tumorilor. Am avut o clientă cu noduli la ambii sâni, care după un tratament cu Substante Biologic Active am reusit sa elimin formatiunile tumorale . Aceste actiuni pot fi numite “operatii biologice”.

–                 Apoi, am căutat soluţii şi pentru persoanele care suferă de afecţiuni cardiovasculare, pentru varice, insuficienta cardiaca,  celulită, acnee, negi, polipi şi multe altele.

–         E posibil totuşi ca pacientul să ia tratamentul în paralel cu cel din medicina clasică ?

–         Nu sunt de acord cu acest lucru, mai ales că medicamentele chimice au multe efecte adverse, şi-atunci nu vreau ca persoana să le asocieze cu remediile fabricate de mine, care nu au niciun fel de efect advers şi sunt nedureroase, indiferent că-i vorba de unguente, creme sau capsule.

–         Aşadar, care este părerea dumneavoastră despre antibiotice?

–         Nu pun la îndoială importanţa lor în tratarea diferitelor infecţii bacteriene , deoarece sunt şi vor fi, încă mult timp, principalele preparate în stoparea lor. Şi, totuşi, unii germeni, cum ar fi stafilococii şi streptococii, care pot provoca infecţii mixte grave, devin rezistenţi la acţiunea antibioticelor. De aceea consider că elaborarea preparatelor pe baza extractelor din insecte, cu efect antimicrobian, antikeratinic, poate conduce industria farmaceutică spre o nouă direcţie, care ar putea produce o serie de preparate absolut noi pentru tratarea multor maladii considerate la ora actuală incurabile.

–         În timpul curei pacientul trebuie să îşi schimbe cumva stilul de viaţă sau regimul alimentar?

–         Nu. Sunt de părere că orice om are un stil alimentar şi că, atunci când îl încalcă, indiferent din ce motiv, constituţia corpului se deformează.

–         Spuneţi-mi, vă rog, cum poate beneficia cineva de o astfel de terapie?

–         Înainte de recomandarea medicaţiei, pacientul este supus unei consultaţii, unde i se va face anamneza. E important să îi combinăm tratamentul în funcţie de personalitatea, de simptomele actuale şi istoricul său medical. De ceva vreme, e binecunoscut faptul că tratăm persoane, şi nu boli, aşa că totul trebuie să fie personalizat. Tocmai de aceea durata tratamentului diferă de la o persoană la alta. Un pacient cu hepatită, spre exemplu, poate scăpa de virus în procentele de care v-am vorbit şi să-şi reia activitatea normală în aproximativ 12 luni, perioadă în care trebuie să vină la consult din trei în trei luni.

–         Cam cât costă terapia?

–         Şi asta depinde de afecţiune şi pacient. Pentru hepatită, spre exemplu, capsulele care se iau pe stomacul gol dimineaţa, şi-apoi seara, costă în jur de 200 de lei pentru o lună întreagă. Dacă staţi de vorbă cu un astfel de bolnav, care urmează tratamentul medicinei clasice vă va spune, cu siguranţă, că dă aproximativ 4.00 de lei pe medicaţie lunar. Dacă e să vorbim de cosmetică, o cremă hidratantă de faţă pentru adolescenţi, spre exemplu, suficientă pentru o lună întreagă, ajunge la 24 de lei.

–         Să revenim la compoziţia preparatelor. Ce fel de insecte folosiţi şi cum le obtineti? Muştele sau gândacii de bucătărie vă sunt de ajutor? Da, daca l-e crestem noi in laboratoare speciale, sterile.

–         Avem crescătorii de insecte. Folosim insecte din ordinele  Lipidopterelor, Dipterelor, din care fac parte  si muştele,  Coliopterele,(gândacii.) Lipoproteina din larva insectelor se transformă în polizaharizi, o substanţă biologică activă folosită în procesul de preparare al produselor.

–         Cam câţi gândăcei sau muşte folosiţi pentru a face o cremă, spre exemplu?

–         Poate fi vorba de mii sau milioane de insecte. Oricum, în general  omul nu le doreşte, încearcă să le omoare cu tot felul de spray-uri sau soluţii, Eu consider ca in viitor insectele vor fi baza alimentatiei Omului. Eu am descoperit adevăratul lor rol. Pana acum sau descris aproape 2 mln de specii. Cu parere de rau omul pana acum utilizeaza numai doua : albina melifera si viermele de matasa

–               Acum plec la Galati, unde voi prezenta un referat «  Supliment alimentar obtinut din tesuturile insectelor ». Este o premiera mondiala. Vom trai si vom vedea.

Cătălina Tăgârţă

Formula As – anul XX nr.904 februarie 2010 * 8

Medicamente de exceptie din extracte de insecte

          

Culegere – Conferinta a VI-a a infectionistilor din Rep. Moldova
„Actualitatile in patologia infectioasa si parazitara” (5-6 octombrie 2006)

Tratamentul hepatitelor cronice virale B si C cu imuheptina
Tratamentul cu entoheptina in hepatitele cronice virale C, B si D
V.Pantea (Chisinau)

TRATAMENTUL CU ENTOHEPTINA IN HEPATITELE CRONICE VIRALE B,C SI D

Scopul lucrarii : evaluarea eficacitatii tratamentului cu entoheptina in hepatitele cornice virale C, B si D.
Materiale si metode : in studiu s-au aflat 12 bolnavi cu hepatita cronica virala B, C si D, dar 3 din ei dupa prima luna au abandonat tratamentul din motivul reactiilor adverse, cu hepatita cronica virala C erau 7 pacienti, cu hepatita cronica virala B si C, – 1 pacient si cu hepatita cronica virala B, C si D, – 1 pacient ; barbate -6 si femei -3, varsta fiind de la 32 pana la 77 ani.Vechimea maladiei de la 2 pana la 16 ani. Au fost utilizate metode clinice : pacientii s-au investigat clinic (anamnestic, palpatia ficatului, splinei, examenul sclerelor si tegumentelor la prezenta icterului, la necessitate examenul altor organe sisteme).
Investigatii serologice. Decelarea markerilor hepatitei virale B ( AgHBs, AgHBe, anti-HBe, anti-HBcor IgM, anti-HBcor sum), markerilor hepatitei virale D (anti-HVD IgM, anti-HVC sum). .
Investigatii biochimice. Determinarea ALAT (indicator al sindromului de citoliza), bilirubina (generala, directa si indirecta), proba cu timol, determinarea fractiilor proteice.
Analiza generala a sangelui si trombocitelor.
Investigatii paraclinice – examen ultrasonor.
Schema prescrierii tratamentului. Entoheptina afost administrate in 2 prize dimineata si seara cu 30-40 minute de mese. Tratamentul a durat timp de 3 luni. Studiul s-a efectuat fara placebo.
Eficacitatea nu afost comparata cu alte medicamente.
Rezultatele obtinute. Simptomatologia clinica a fost slab pronuntata, la cei investigate s-a constatat : grata – la 2 pacienti, amaraciune in gura si disconforti regiunea epigastrica – la unul, dureri in rebordul costal drept – la 6, balonarea abdomenului – la 2, inapetenta – la un pacient. Dupa 3 luni de tratament pacientii nu mai prezentau plangeri.
Ficatul a fost marit in volum la toti pacientii (de la 1,5 cm pana la 4 cm) mai jos de rebordul costal drept. Splina a fost marita in volum la 8 pacienti, dintre care la 5 – cu 1 cm, iar la 3 pacienti – cu 2 cm mai jos de rebordul costal stang. Dupa 3 luni de tratament, dimensiunile ficatului s-au normalizat la 2 pacienti, iar la ceilalti 7 s-au micsorat in volum, la 4 pacienti ficatul se palpa la rebordul costal drept.
Dupa tratament dimensiunile splinei s-au normalizat la 6, iar la 2 ramaneau marite cu 1,0 si 2,0 cm mai jos de rebordul costal stang.
ALAT a fost marita la 8 la 9 pacienti aflati in studio de la 0,81 mmol/h/l, pana la 2,11 mmol/h/l. Valorile ALAT s-au normalizat la 7 pacienti, la unul ramanand la acelasi nivel, ca si la initierea tratamentului (pacientul cu hepatita cronica virala D).
Bilirubina generala a fost marita la 3 pacienti pe contul bilirubinei indirecte. La acestia s-a diagnosticat sindromul liber. Valorile bilirubinei dupa 3 luni de tratament nu s-au schimbat.
Proba cu timol era marita la 6 pacienti de la 1,5 pana la 21 un. Peste 3 luni de tratament cu entoheptina proba cu timol s-a normalizat la 3, iar la 2 s-a micsorat. E necesar de mentionat ca la pacientul cu valori de 21 un. Proba s-a micsorat pana la 12 un. La un pacient valorile crescute ale probei cu timol nu s-au ameliorat (pacientul cu hepatita cronica virala B, C si D).
La 7 pacienti s-au testat si fractiile proteice. Indicii albuminei si globulinei au fost normali pana la tratament si dupa 3 luni de la finisarea lui.

TRATAMENTUL HEPATITELOR CRONICE VIRALE C SI B CU IMUHEPTINA
V.Pantea (Chisinau)

Scopul lucrarii : evaluarea eficacitatii tratamentului cu imuheptina in hepatitele cornice virale C si B.
Material si metode. In studiu s-au aflat 11 pacienti cu hepatite cronice virale C si B (9 pacienti cu hepatita cronica virala C si 2 cu hepatita cronica virala B); 7 barbati si 4 femei cu varsta de la 19 pana la 64 ani. Durata maladiei: 1 an – la 4 bolnavi; 2 ani – la 1; 3 ani – la 3; 4 ani – la 2 si 6 ani – la un bolnav.
Examenul clinic. Pacientii au fost examinati clinic :amamnestic, palparea ficatului splinei, la necesitate – examenul altor organe si sisteme.
Investigatii serologice. Decelarea markerilor hepatitei virale (anti-HVC IgM si anti-HVC), hepatitei virale B (AgHBs, AgHB?, anti-HBe, anti-HBcor, anti-HBcor).
Investigatii biochimice. ALAT, bilirubina, proba de timol Homoleucograma si trombocitele.
Investigatii imunologice. Determinarea statusului imun la pacientii aflati in studio a fost apreciata utilizand teste imunologice de nivelul I. A fost studiata formula leucocitara – calculate numarul de leucocite si limfocite (relativ si absolut) in sangele periferic. Limfocitele separate din sangele heparinizat s-a utilizat pentru aprecierea parametrilor imunitatii mediate cellular, in care scop s-a determinat numarul absolute se relative de :
– limfocite T si T active (cellule formate de rozetele E totale si de mare afinitate sau active);
– limfocite formate de rozete E teofilinrezistente si teofinlinsensibile;
– limfocite formate de rozete E termostabile (37C);
– limfocite B (cellule formate de rozete complementare EAC RFC).
Monitorizarea clinica, biochimica si imunologica a fost efectuata la initierea tratamentului si peste 3 luni, la finisarea lui.
Schema prescrierii preparatului. Imuheptina a fost administrate astfel : 2 capsule a cate 150 mg o data in zi cu 2 ore dupa cina. Durata tratamentului a cuprins 3 luni. Studiul s-a efectuat fara placebo. Eficacitatea nu a fost comparata cu alte medicamente.
Rezultatele obtinute. Simptomologia clinica s-a dovedit a fi foarte saraca : dureri I rebordul costal drept s-au constatat la 3 pacienti, cefalee moderata – la 2, slabiciune generala – al 1 si obosela spre sfarsitul zile – la 1 pacient. Dupa prima luna de tratament aceste simptome au disparut.
Hepatomegalia a fost depistata la 8 pacienti din 11 aflati in studio, de la 1 cm pana la 3 cm mai jos de rebordul costal drept. Dupa tratament ficatul marit in volum era la 4 (cu 1 cm mai jos de rebordul costal drept). Splenomegalie s-a constatat numai la 4 bolnavi (la un pacient – cu 2 cm mai jos de rebordul costal stang, la 3 – cu 1 cm).
Durata tratamentului splenomegalia s-a depistat la 2 pacienti, fiind la nivelul rebordului costal stang. Modificarile apreciate palpator si percutor s-au confirmat prin examenul ultrasonor. ALAT era putin marita la 1 pacient (0,92 mmol/h/1), care peste 3 luni s-a normalizat.
Bilirubina totala s-a dovedit a fi marita numai la un pacient cu valori moderate din contul fractiei indirecte, constatandu-se sindromul Jilber; la ceilalti 10 pacienti valorile bilirubinei erau in limite normale.
Proba cu timol s-a observat marita la un pacient, care dupa tratament s-a normalizat. Fractiile proteice (y-globulina) erau marite la 2 pacientii, care dupa tratament au revenit la normal. Numarul de eretrocite, hemoglobina si indicile de culoare s-au marcat normale si dupa tratament nu s-aumodificat. Numarul de leucocite la inceput de tratament era micsorat numai la un pacient (4,0×109/1), care la sfarsitul tratamentului s-au normalizat.
Statuaul imun. Inainte de tratament s-a depistat dereglari semnificative a statusului imun (leucopenie, deficienta celulara T si disfunctii de imunoreglare, cu referire speciala la starile de hiposupresie), in acelasi timp modificarile clinico-biochimice erau neesentiale. Dupa tratament s-a constatat ca imuheptina favorizeaza cresterea numarului de leuco- si limfocite, dar in acelasi timp la pacientii cu limfocitoza pronuntata s-a observat normalizarea acestui indice.
IgG s-a depistat marita la 5 pacienti, care dupa tratament s-a normalizat, iar la 2 – valorile acestui indice s-au marit. CIC a fost marita la 5 pacienti, la 4 – s-a normalizat, iar la un pacient, s-a micsorat insa nu si normalizat, in acelasi timp la 3 pacienti complexele circulatorii immune s-au marit cu valori moderate. Dupa tratament s-a observat cresterea numarului de limfocite T si T ajutatoare. Precum si majoritatea semnificativa a indicelui de imunoreglare.
Toleranta tratamentului. Remediul a fost foarte bine tolerat, reactii adverse nu au fost constatate.
Asadar, in urma testarii preparatului imuheptina la pacientii cu hepatite virale C si B s-a stability ca remedial poseda proprietati imunomodulatoare, ce se refera la cresterea numarului de leucocite totale, apoi la normalizarea lor, a aparut tendinta de normalizare a indecelui TFR/TFS si a concentratiei CIC. Au disparut simptomele clinice. Volumul ficatului si a splinei s-a normalizat sau s-a redus. S-a produs normalizarea indicilor mariti ai probei cu timol si a y-globulinei, ce ne sugereaza idea ca remedial are o proprietate benefica asupra metabolismului proteic (antiproliferativa).
Investigatiile paraclinice. La toti pacientii la inceputul tratamentului si la finele lui dimensiunile ficatului si splinei constatate clinic au fost confirmate prin examen ultrasonor.
Toleranta tratamentului. 3 pacienti dupa prima luna au refuzat tratamenrul din cauza reactiilor adverse : dureri in regiunea epigastrica, greata, voma, astenie pronuntata, moleseala, stare de oboseala.
Asadar, in rezultatul administrarii preparatului entiheptina la pacientii cu hepatite cronice virale C, B si D. s-a constatat ameliorarea simptomatologiei clinice pana la disparitia ei completa. A avut loc normalizarea dimesiunilor ficatului si splinei la 6 pacienti, normalizarea valorilor crescute a ALAT – la 7 pacientii, normalizarea sau micsorarea valorilor crescute ale probei cu timol – la 5.
In tratamentul cu entoheptina s-au constatat si reactii adverse : dureri in rebordul costal drept si in regiunea epigastrica, astenie, moleseala, stare de oboseala.

Fauna ofera terapii miraculoase

Insectele ar putea stopa multiplicarea virusului HIV

12 Ianuarie 2006 Romania Libera

Daca fitoterapia, adica folosirea plantelor in tratarea diverselor afectiuni ale omului este un domeniu foarte cunoscut, faunoterapia este abia la inceput. Rezultatele care se asteapta de la faunoterapie ar putea fi spectaculoase, mai ales ca domeniul este aproape virgin.

In plus, fata de cele 200.000 de specii de plante existente, la insecte, considerate cele mai vechi organisme de pe pamant, este vorba de aproape doua milioane de specii, deci posibilitati nelimitate. Despre miraculoasele medicamente care se pot obtine din diverse insecte si ale caror rezultate in tratarea unor boli sunt deja dovedite ne explica biologul Mircea Ciuhrii, dr. doc. in virusologie. La scurt timp dupa terminarea Facultatii de Biologie, la doar 25 de ani, a devenit doctor in stiinte, titlu acordat de Universitatea „M. Lomonosov” din Moscova, iar in 1990 a sustinut teza de docenta la Institutul de Virusologie „I. Ivanovskii” (unul dintre cele mai renumite din lume) al Academiei de Stiinte Medicale din Moscova. Prin subiectele abordate in tezele de doctorat si docenta, biologul Ciuhrii a dovedit nu doar originalitate, ci a fost considerat un pionier in domeniile investigate, anume al folosirii insectelor pentru tratarea unor boli.
„Fara modestie, pot sa afirm ca pentru prima data in lume am inceput sa studiez virusul la insecte si sa gasesc patogeni care sa fie benefici omului. Practic, am inceput sa folosesc insectele ca substante biologice active pentru tratarea diverselor afectiuni si o astfel de idee am avut-o prima data in 1977. Pentru ca domeniul este la inceput, multi ma confunda cu cei care vand plante la coltul strazii, desi eu am obtinut toate gradele stiintifice. Cred ca realizarea cea mai mare a mea o constituie inventiile pe care le-am realizat in virusologie”, spune Mircea Ciuhrii.
Recunoasterea sa din punct de vedere stiintific este de mult consolidata, de-a lungul timpului obtinand numeroase distinctii la cocursurile internationale. Dr. Mircea Ciuhrii a obtinut sapte medalii de aur, la care se adauga distinctia de „Grand Officier” care i-a fost acordata de Belgia in cadrul Salonului International de Inventii „Eureka” de la Bruxelles.

Alunitele, operate biologic

Pana acum, virusologul, care s-a stabilit din 1995 in Romania si si-a deschis propria afacere, a realizat 34 de preparate din insecte (sase dintre ele sunt folosite deja si in strainatate), majoritatea sub forma de crema, iar printre afectiunile care au fost tratate cu succes se numara varice, embolii, micoze, eliminarea keratozelor, alunitelor, polipilor si altor formatiuni de pe pielea omului, rinite, sinuzite etc. Practic, cu ajutorul unor enzime cheratolitice prezente in anumite stadii de dezvoltare a unor specii de insecte a demonstrat ca este posibila efectuarea unor operatii biologice, adica eliminarea unor formatiuni tumorale – alunite, monturi, fibrom uterin etc. -, care se resorb fara durere si fara sa lase urme nedorite pe suprafata pielii. Acestora li se adauga suplimentele alimentare utilizate cu mare succes in infectiile virale hepatice si herpetice, care au constituit o premiera mondiala dovedita prin mai multe comunicari stiintifice.
Dar cea mai mare provocare pentru dr. Ciuhrii este virusul HIV, anume stoparea multiplicarii acestuia. Testele facute pana acum au avut rezultate foarte bune, dar fondurile s-au dovedit cel mai mare dusman. Cum pentru definitivare este nevoie de fonduri consistente, lucreaza la cateva programe pentru Comunitatea Europeana in vederea obtinerii finantarii.

Stimularea memoriei

Un alt medicament la care lucreaza si este in faza de brevet se refera la stimularea memoriei. „Am gasit un component intr-o gaza, sa-i spun asa, care contine foarte mult fosfor si imbunatateste memoria. Un astfel de medicament i-ar ajuta nu doar pe varstnici, dar si pe copii, care ar avea rezultate mai bune la scoala”, a conchis virusologul Ciuhrii.

Leacuri din insecte

Convorbire cu Acad. Prof. Dr. Mircea Ciuhrii,
director general al Centrului Ştiinţific Aplicativ INSECT FARM, Bucureşti.
(România Liberă nr. 3533 / 30 octombrie 2003)

Doctor docent în biologie, fost director ştiinţific al Institutului de Protecţie Biologică din Chişinău, recunoscut în toată lumea pentru descoperirile sale în domeniul biotehnologiei contemporane, dl. Mircea Ciuhrii este autor a 12 monografii ştiinţifice, dintre care două traduse în engleză şi recunoscute în SUA, Franţa, India, China şi alte ţări, autor a 16 brevete de invenţii, dintre care 6 tehnologii de producere a preparatelor virale şi 6 antivirale, timp de mai mult de 20 de ani director de programe microbiologice în cadrul CAER, preşedintele comisiei de standardizare a preparatelor virale. A lucrat timp îndelungat în Franţa la Centrul de patologie comparată. În Canada a predat lecţii în 5 universităţi prestigioase (Ottawa, Montreal, Quebec, Troi Revier, Fredricton). Este fondatorul unei direcţii noi în industria farmaceutică – producerea de preparate biologice pe baza extractelor din insecte – o premieră mondială. Este director general al Centrului Ştiinţific Aplicativ INSECT FARM, cu sediul în Bucureşti.

– Dle. doctor, de când activaţi în România şi cum aţi ajuns în Bucureşti?

– Vreau să menţionez că sunt născut în România Mare, cu 10 zile până la venirea ruşilor, care au despărţit Basarabia de restul ţării. Condiţiile create m-au făcut să am o altă cale de dezvoltare. Primele studii le-am făcut la Tiraspol, la un centru de biologie destul de puternic, unde lecţiile erau predate de profesori renumiţi, exilaţi din Moscova, Sankt Petersburg şi alte centre ştiinţifice ruseşti.

La Universitatea M. Lomonosov din Moscova am susţinut teza de doctorat. În acel moment, conform unor cerinţe de protecţie a mediului înconjurător, s-a creat un institut cu o rază de acţiune pentru fosta URSS, specializat în protecţia biologică. Aici, eu am fondat un laborator de microscopie electronică şi virusologie. Din 1972 am avut primul contact cu virusurile insectelor. După câţiva ani de cercetare, am publicat primul atlas privind ultrastructura baculovirusurilor şi virusurilor poliedrozei citoplasmatice. Această lucrare a atras atenţia oamenilor de ştiinţă din toată lumea. Lucrarea a fost imediat tradusă în limba engleză şi răspândită în cele mai dezvoltate ţări. În 1988 am editat o altă monografie – „Biologia baculovirusurilor şi a virusurilor poliedrozei nucleare”, care a avut, ca şi cealaltă lucrare, un mare succes internaţional. Această lucrare a stat la baza tezei de docenţă, pe care am susţinut-o cu un mare succes la Institutul de Virusologie I. Ivanovschii al Academiei de Studii Medicale din Moscova. În anii 1977 şi 1979 am efectuat cercetări ştiinţifice la Staţiunea pentru Cercetări Ştiinţifice a Patologiei Comparate. În acest moment s-a constatat că în genomul baculovirusurilor pot fi înscrise uşor gene străine. Astfel, aceste virusuri au devenit obiectul principal de cercetare al biotehnologiei contemporane.

– Cum v-a venit ideea utilizării insectelor pentru producerea medicamentelor?

– Ideea mi-a venit după 30 de ani de cercetare fundamentală într-un institut din Franţa, unde efectuam cercetări în domeniul ingineriei genetice. Aveam scopul de a crea un baculovirus cu proprietăţi noi şi eram preocupat de anumite tipuri de proteine. La un moment dat, mi-am dat seama că asemenea proteine sunt incluse în corpul anumitor specii de insecte. Apoi a trebuit să depun o muncă enormă de elaborare a tehnologiilor de producere a mai multor tipuri de preparate farmaceutice, care astăzi au devenit recunoscute de toţi. Doresc să menţionez un lucru important: înainte de utilizarea insectelor propriu-zise a trebuit să lucrez cu virusurile insectelor, care permit astăzi să se obţină substanţe biologic active de primă necesitate, cum sunt vaccinurile de calitate superioară, interferonurile şi insulina. Acest sistem de producere a medicamentelor se dezvoltă intens în SUA, unde s-au creat laboratoare speciale, însă sistemul creat de mine rămâne o premieră mondială, cu prioritate de partea noastră.

– Care sunt preparatele biologice create acum?

– Centrul Ştiinţific Aplicativ INSECT FARM produce o serie de preparate biologice pentru farmaceutică şi cosmetică. Extrasele din insecte se efectuează în condiţii sterile, apoi se înglobează în adjuvanţi specifici. Unul din cele mai căutate preparate este HEPATITO-LIZ, care are un efect reparatoriu al celulelor hepatice şi de stopare a multiplicării virusurilor hepatice de tip A, B, C, D. Preparatul este căutat nu numai de pacienţii din România, ci şi din SUA, Italia, Germania, Franţa şi multe alte ţări.

Preparatul include mai multe componente obţinute din câteva specii de insecte. Se produce sub formă de pulbere uscată încorporată în capsule de gelatină. Administrarea preparatului se face „per os”, pe stomacul gol, dimineaţa şi seara, conform unor instrucţiuni speciale. Preparatul stopează multiplicarea virusurilor hepatice şi le elimină complet din organism. Are efect atât asupra virusurilor A şi B, cât şi asupra virusului C, foarte des întâlnite în ultimul timp. Conform unor date oficiale, numai în România sunt depistaţi anual mai mult de un milion de oameni infectaţi cu virusul hepatitei C. Dar suntem siguri că mai sunt încă mulţi oameni care nu au depistat această infecţie periculoasă. Comportarea virusurilor hepatice de tip C este identică cu a virusului HIV. Se transmite numai prin sânge şi prin ereditate. Virusul hepatitei B se poate transmite şi sexual. Aceste virusuri scurtează longevitatea oamenilor pe întregul mapamond. Se întâlnesc cel mai des în regiunile cu o densitate mai mare a populaţiei.

Din alte preparate virale producem preparatul HERPES-LIZ şi ZONA-ZOSTER-LIZ, care elimină infecţiile cutanate provocate de virusurile herpetice. Acţiunea preparatului este rapidă, stopează durerile înfiorătoare în cazul infecţiilor şi definitiv multiplicarea virusurilor. Acest preparat este bine cunoscut în SUA.

O altă gamă de preparate de tip KERATO-LIZ are o acţiune keratolitică, elimină formaţiunile cutanate de tipul aluniţelor, negilor, melanoamelor, verucilor, carcenomurilor şi altele. Mecanismul de acţiune încă nu este determinat definitiv, dar este clar că Substanţa Biologic Activă (SBA) lezează scheletul formaţiunilor, după ce celelalte componente sunt absorbite de către sânge. Astfel, se efectuează o operaţiune biologică, care nu provoacă dureri şi nici nu lasă urme nedorite pe pielea corpului. Preparatele keratolitice au o mare perspectivă, în primul rând în domeniile dermatologiei şi cosmetologiei. De aceea, în sediul policlinicii INSECT FARM funcţionază un cabinet cosmetologic şi o sală de masaj unde se efectuează o serie de operaţiuni biologice pentru eliminarea celulitei, vergeturilor, formaţiunilor cutanate, inclusiv ridurilor. Cu alte cuvinte, cu aceste preparate poate fi întinerită pielea corpului uman, care, sub diferite acţiuni ale factorilor mediului exterior, este îmbătrânită prematur. Avem multe cazuri rezolvate de ihtioze, psoriazis, keratoze, care astăzi au căpătat o răspândire foarte mare în rândul populaţiei de pe Terra.

În corpul a diferite specii de artropode am reuşit să depistăm proteine cu efect bactericid – BACTERIO-LIZ, RINITO-LIZ, ESCARA-LIZ, PARADONTO-LIZ. Aceste preparate în viitorul apropiat vor înlocui o serie de antibiotice la care multe tipuri de bacterii au devenit rezistente. Avem succese frumoase în tratarea acneelor cutanate, a rinitelor şi bronşitelor, a paradontozelor, în multe cazuri considerate de către medicina alopată incurabile. În această ordine de idei, am putea produce o serie de preparate absolut originale, care ar putea duce faima României în toată lumea, dar sunt nevoit să mă mişc cu paşi mărunţi din cauza lipsei unei baze materiale solide, care să-mi permită creşterea în masă a insectelor necesare. Un succes evident am obţinut în tratarea unor infecţii micotice, mai ales a candidozelor – MICO-LIZ, cunoscut de multă lume, a reuşit să trateze CANDIDOZE CUTANATE (unghiale), BUCALE, VAGINALE; se aplică după tehnologii special elaborate de către noi. Preparatele antifungice sunt foarte greu de produs din cauza creşterii prea lente a speciilor de insecte utilizate. În această direcţie mai avem încă mult de muncit în planul cercetării fundamentale.

O direcţie absolut nouă este elaborarea preparatelor cardiovasculare, care au proprietatea de a dizolva emboliile din interiorul vaselor – VARICO-LIZ, ESCHEMIO-LIZ, HEMOR-LIZ, cunoscute de acum de multă lume, au rezolvat afecţiunile de tipul VARICELOR, ARTERITELOR, ARTROZELOR, HEMOROIZILOR. Încă multe alte aspecte ale mecanismelor de acţiune nu sunt descifrate, dar efectul lor este evident. Foarte mulţi pacienţi au reuşit să rezolve cazurile de arterite şi varice foarte grave, care erau sub pericolul de amputare a membrelor. Aici am putea aduce multe cazuri concrete de rezolvare a acestor probleme. Aceste informaţii pot fi discutate cu specialişti în domeniu. Preparatele au proprietatea de a îmbunătăţi circulaţia sângelui şi a scădea tensiunea arterială.

Foarte interesantă este acţiunea unor proteine obţinute din insecte asupra multor forme de reumatism (REUMATO-LIZ), spondiloze (SPONDI-LIZ), care au o acţiune benefică. Durerile se ameliorează prin masaje speciale cu unguente, dar sunt necesare încă studii speciale, concursul specialiştilor respectivi. Am putea elabora preparate cu efect evident.

Ultimul aspect pe care îl voi prezenta aici sunt unele preparate cu efect antitumoral, mai ales în cazurile de absorbţie de adenoame de prostată (ADENOMO-LIZ) şi a fibroamelor uterine şi mamare (FIBROMO-LIZ), boli care scurtează evident longevitatea. Sunt aplicate tehnologii speciale pentru absorbţia biologică a acestor formaţiuni. Această problemă globală este foarte greu rezolvabilă în medicina contemporană, deoarece utilizarea radiaţiei, unica metodă acceptată, de multe ori grăbeşte dezvoltarea formaţiunilor tumorale. Dar alte metode, din păcate, nu există.

În ultimul timp apar multe discuţii în aplicarea metodelor naturale, de multe ori considerate de către medici ineficiente şi chiar dăunătoare sănătăţii omului. Eu consider că de multe ori specialiştii au dreptate, deoarece au apărut şi „tămăduitori”, care nici ei nu ştiu ce fac, iar pacienţii disperaţi apelează la orice metodă pentru a scăpa de anumite vicii.

De multe ori şi atitudinea multor medici orgolioşi faţă de pacienţi îi face pe aceştia din urmă să apeleze la un alt tip de medicină.

Cred că orice informaţie nouă existentă ar trebui luată în seamă de către specialiştii din cercetare, care la ora actuală, în România, sunt neputincioşi din cauza lipsei de finanţare necesară, Guvernul aflându-se într-o criză financiară şi el, finanţându-i pe cei care strigă mai mult. Oamenii din cercetare, fiind mai delicaţi după natura lor, mor de foame sau pleacă la lucru necalificat. Nu se dă o importanţă cuvenită cercetătorilor, care trebuie să fie consideraţi oameni de cea mai înaltă calitate. Costul formării unui cercetător este foarte mare şi durează zeci de ani. Cercetarea este considerată drept cea mai rentabilă direcţie economică, dar şi acest fapt nu este prea bine înţeles. Este drept şi faptul că în ştiinţă există mulţi cercetători care au nimerit întâmplător în domeniu.

Constat că la ora actuală în România se face numai improvizaţie de cercetare. Cercetătorii vin la lucru, dar de lucrat nu pot lucra din cauza lipsei de materiale, mai ales în ştiinţa experimentală. Şi atunci sunt nevoiţi să se facă că fac ceva. Este o parodie – când statul se face că le dă salarii, „savanţii” se fac că cercetează. Cel mai corect ar fi ca fiecare minister să prezinte cercetările de care are nevoie, iar cercetătorii să se grupeze în aşa fel încât să rezolve problemele cele mai stringente. Atunci când vom trăi foarte bine, vom putea studia şi petele din Soare, aspectul stelelor din galaxie şi multe altele.

Şi, dacă ar fi să mă întorc la concret, în cercetarea din domeniul medicinei din România există un orgoliu, o îngâmfare exagerată a medicilor în recunoaşterea alternativei utilizării produselor naturale. Bineînţeles că este mult mai uşor să respecţi anumite instrucţiuni şi atunci nu ai nici o răspundere, chiar dacă moare omul. Lipseşte creaţia individuală, care grăbeşte procesul tehnico-ştiinţific. Trebuie să se simtă responsabilitatea a ceea ce se face. Dacă printre medici ar exista o iniţiativă mai pronunţată a utilizării metodelor netradiţionale, atunci s-ar comite mult mai puţine greşeli în tratarea pacienţilor cu medicamente spontane, recomandate de către „diletanţi”. Recent, am participat la o expoziţie de produse naturiste şi, spre uimirea mea, premiul I l-a luat cineva care a făcut un ceai pe bază de 20 de specii de plante. Consider că este o eroare a specialiştilor din juriu. Nu poate fi recomandat un ceai cu 20 de acţiuni. Nu poate exista un ceai pentru tratarea tuturor afecţiunilor. Fiecare ceai trebuie să aibă o singură acţiune, pentru a rezolva o anumită problemă. Poate că în această privinţă Ordonanţa Guvernului nr. 22/2004 este binevenită.

Tratamente cu insecte

(Magazin nr. 2286 / 30 august 2003)

Numele cercetătorului basarabean Mircea Ciuhrii – doctor docent în virusologie, membru activ al Academiei de ştiinţe din New York – a depăşit de mult graniţele României şi ale Europei. Nu neapărat pentru că el activează cu mare succes într-un domeniu ce poate părea mai degrabă exotic: prepararea de produse farmaceutice din insecte, ci în primul rând datorită rezultatelor sale extraordinare, în tratarea unor afecţiuni în care medicamentele de sinteză s-au dovedit ineficiente. Activitatea dr. Ciuhrii, această vastă ştiinţă încă nebotezată oficial, deşi cu perspective extrem de generoase, este unică în lume, poate şi pentru că porneşte de la aparent banala diversitate a insectelor (se cunosc circa 1,5 milioane de specii, dar omul foloseşte doar două – albina şi viermele de mătase).

„În viitorul apropiat, insectele vor deveni materie primă de bază pentru obţinerea multor substanţe biologic active – afirmă dr. Mircea Ciuhrii. Baculovirusurile, specifice Lepidopterelor, sunt vectori favorabili pentru obţinerea recombinaţiilor, putând produce diverse substanţe biologic active, utilizate deja pentru obţinerea unor serii de vaccinuri, interferon şi insulina de o calitate superioară. Există însă posibilitatea obţinerii acestor substanţe prin extragerea lor direct din organismul insectei. De obicei, insectele au patru stadii de dezvoltare – ou, larvă, pupă şi adult – pe parcursul cărora apar deosebiri radicale din punctul de vedere al compoziţiei lor chimice. Trebuie numai să cunoşti care substanţe biologic active se găsesc la un anumit stadiu de dezvoltare. Bineînţeles că sunt necesare calcule exacte, acţiuni precise şi rapide, pentru a surprinde şi extrage substanţa respectivă.”

După 30 de ani de cercetări în laborator, după trei doctorate şi două docenţe, dr. Ciuhrii a venit la Bucureşti în 1997, unde a pus bazele societăţii prin care lucrează nemijlocit cu bolnavii.

Produsele sunt naturale 100%, 22 sunt preparate biologice pentru medicina umană, dar ne mărturisea că foloseşte şi o serie de produse al căror secret încă nu-l dezvăluie, din motive lesne de înţeles. Să spunem numai că statul îi acordă un sprijin ridicol pentru valoroasele sale cercetări, de 20 milioane lei pe an; mai mult decât elocvent, pentru „atenţia” de care se bucură cercetarea românească, în realitate, o resursă de bogăţie uriaşă. Totuşi, folosind diverse sponsorizări, dr. Ciuhrii a elaborat tehnologii pentru producerea preparatelor farmaceutice pe bază de insecte (unguente, capsule cu pulberi, supozitoare), cele mai multe dintre ele, enzime. Trebuie precizat că se folosesc specii autohtone (cu excepţia câtorva aduse din Brazilia), care sunt crescute şi hrănite în mediu steril, deci nu există riscul apariţiei unor caracteristici neevidenţiate sau neţinute sub control. Cele mai multe tratamente se adresează, în prezent, infecţiilor cu virusurile hepatitei A, B, C, D şi G, procesul reparatoriu durând de la câteva zile până la 6-12 luni. În mod similar, s-au tratat două cazuri de infecţie cu virusul HIV la copii- ambele, cu vindecare totală, ceea ce deschide perspective extraordinare în eradicarea acestei boli cu consecinţe tragice la nivel naţional şi mondial. Pe baza extractelor din insecte se tratează cu succes aluniţele, negii, keloizii, carcinoamele şi alte formaţiuni cutanate; micozele bucale, vaginale, unghiale, cutanate; infecţiile stafilococice şi streptococice (bronhiale, sinuzite, otite, acnee etc.); infecţiile herpetice şi zona zoster, hemoroizii şi fisurile anale, varicele, trombofilitele, arteritele şi alte afecţiuni cardio-vasculare; reumatismul, spondiloza şi exostozele (ciocurile) coloanei vertebrale sau ale picioarelor; adenomul de prostată, polipii nazali, afecţiuni ale cavităţii bucale, ulcerul ischemic de presiune, varicele esofagiene, fibroamele uterine şi mamare. Lista, fireşte, rămâne deschisă şi dincolo de esenţiala problemă a finanţării cercetărilor şi producţiei – speranţele bolnavilor de a se vindeca pot creşte, cu atât mai mult cu cât „terapia cu insecte” a dr. Ciuhrii se realizează pe un teren încă (aproape) virgin.

Datorita d-lui dr. biolog MIRCEA CIUHRII
mi-am recastigat increderea in viata

Bucin Marieta – str. Câlnău nr. 4A, Râmnicu-Sărat, jud. Buzău, cod 5250
(Formula AS nr. 457 / martie 2003)

Folosesc paginile revistei „Formula AS” pentru a-i mulţumi din suflet d-lui dr. biolog MIRCEA CIUHRII, care, prin preparatele sale Hepato-Liz, îmi redă încrederea în viaţă. Sufăr greu şi de multă vreme de hepatită şi, deşi nu urmez de mult tratamentul, rezultatele sunt deja remarcabile. În mod special, vreau să remarc bunătatea, omenia deosebită a d-lui dr. biolog, încurajările cu care îşi dublează tratamentul. Aşa ceva întâlneşti foarte rar în ziua de azi, şi de aceea mă rog bunului Dumnezeu să-l ţină sănătos şi să-l ajute în toate, aşa cum şi dânsul înţelege să-i ajute pe cei suferinzi şi sărmani!

Tratament naturist pe baza de… insecte

(Sanatatea nr. 12 / 1998)

Motto: „Fiecare mare progres în domeniul ştiinţei îşi are originea într-o nouă îndrăzneală a imaginaţiei” – John Dewey

Cercetătorii din întreaga lume se străduie permanent să descopere noi remedii, din ce în ce mai eficiente, pentru ameliorarea şi, mai ales, vindecarea diferitelor maladii incurabile sau foarte greu curabile.

Printre aceştia se numără şi dl. dr. doc. în biologie Mircea G. CIUHRII, membru activ al Academiei de Stiinţe din New York (S.U.A.), membru al Societăţii Internaţionale de Patologie a Nevertebratelor şi membru titular al Academiei Ecologice din Republica Moldova.

Consacrându-şi viaţa cercetării patologiei insectelor, dr. Ciuhrii, dorind, mai întâi, să ajute oamenii în stârpirea diferitelor insecte dăunătoare – cum ar fi gândacul de bucătărie, omizile păroase ale stejarului şi dudului, viermele mărului şi altele, a căutat arme de combatere, dar nu chimice cum sunt cele folosite pâna acum, care dăuneaza şi omului. În consecinţă, domnia sa a creat arme biologice, bazate pe virusuri (Baculovirusuri), care pot infecta numai anumite insecte, dar care nu sunt dăunătoare pentru om. O.M.S. şi F.A.O. recomandă utilizarea pe scară largă a acestor arme biologice create de dl. dr. Ciuhrii.

– Domnule doctor, cum aţi ajuns să folosiţi insectele pentru a prepara anumite medicamente utile omului?

– Studiind relaţiile dintre virusuri şi organismul gazdă, am descoperit substanţe active care pot fi utilizate şi în biofarmacologia umană. Astfel, la început, am creat unele medicamente keratolitice (care exfoliază stratul cornos al epidermei), apoi spectrul preparatelor s-a lărgit. Si aşa, dintr-un călău al insectelor am devenit cel care le transformă în medicamente miraculoase pentru om.

– Cum acţionează preparatele dv. şi care sunt efectele?

– Mecanismul de acţiune al fiecărui preparat este încă în cercetare intensă. Principalul este acum efectul preparatelor. Spre exemplu, am depistat o proteină keratinolitică care lizează scheletul aluniţelor, nevilor, polipilor, adenomului de prostată şi a altor formaţiuni. Distrugând scheletul, celelalte componente sunt eliminate din organism prin sânge. Astfel, fără intervenţii chirurgicale, pot fi eliminate o serie de formaţiuni considerate incurabile.

Am descoperit în unele specii de insecte prezenţa unor S.B.A. (substanţe biologic active), care sunt antibacteriene, inclusiv pentru stafilococ şi streptococ (provocatoare de infecţii grave, rezistente la antibiotice), antimicotice, în special a candidozelor bucale, vaginale, unghiale, care transformă viaţa multor oameni într-un coşmar; antivirale, în special anti-herpes, anti-Zona-Zoster şi reparatorii după infecţiile cu virusurile hepatitei A, B, C. Acum lucrăm cu unele proteine cu efect reparatoriu după traume acute, arsuri, accidente vasculare şi multe altele.

– Care sunt avantajele preparatelor dv. în comparaţie cu cele clasice?

– În primul rând, preparatele create de mine sunt naturale şi nu dăunează sănătaţii omului. A fost testată toxicitatea acută şi cronică pe mai multe specii de animale, dovedindu-se că aceste S.B.A.-uri nu sunt toxice. Apoi, toate experimentările pe om, la început, au fost făcute pe propriul meu organism, al soţiei şi copiilor mei. Aşa că, dacă noi existăm, atunci este o siguranţă şi pentru pacienţii mei. Trebuie ştiut că preparatele biologice acţionează mai lent comparativ cu cele chimice, dar sunt cu o acţiune sigură. Spre exemplu, la tratarea micozelor bucale, vaginale sau a stafilococilor şi streptococilor aparatului respirator se administrează o pulbere de proteină care se aplică seara, înainte de culcare, în cavitatea bucală. Astfel, noaptea, glandele salivare funcţionează mai lent, iar preparatul acţionează timp de 6-7 ore local, în regiunile infectate. În cazul tratării sinuzitelor, otitelor, unguentele se administrează tot seara, în cavitatea nazală şi în urechi, unde acţionează în timpul somnului. Mai complicată este metoda aplicată pentru lizarea adenomului de prostată, care este situat ascuns în organism. De aceea, se administrează capsule cu o proteină care se dizolvă în tractul digestiv, după ce trece de duoden. Iar un alt preparat, sub formă de unguent, se administrează anal, cu recomandări stricte ale modului de utilizare. În 85% din cazuri, adenomul şi-a redus volumul cu 30-50% în timp de 24 de zile. Aşa, mulţi pacienţi au putut evita intervenţiile chirurgicale, care pot provoca complicaţii ireparabile.

Preparatele „Bacterio-liz” acţionează şi asupra bacteriilor gram-pozitive, foarte rezistente la antibiotice. Astfel, aplicarea unguentelor mele a dat efecte deosebite în tratarea eritrasmelor (epidermo-micoze), escarelor, acneei, foarte des întâlnite în rândul populaţiei.

– Care este părerea dv. despre antibiotice?

– Nu pot pune la indoială importanţa antibioticelor în tratarea diferitelor infecţii. Ele sunt şi vor fi, încă mult timp, principalele preparate în stoparea lor. Dar, deseori, unii germeni devin rezistenţi la acţiunea antibioticelor, mai ales stafilococii şi streptococii care pot provoca infecţii mixte grave.

Elaborarea preparatelor pe baza extractelor din insecte, cu efect antimicrobian, antikeratinic poate conduce industria farmaceutică spre o noua direcţie, care, într-un timp foarte scurt, ar putea produce o serie de preparate absolut noi, pentru tratarea multor maladii, considerate la ora actuală incurabile.

– Cu speranţa că vom mai avea prilejul să stăm de vorbă, vă mulţumesc pentru amabilitatea cu care mi-aţi răspuns la întrebări.

Dr. Theodora PONOMARENCO

Doctorul docent virolog MIRCEA CIUHRII se lupta sa puna pe picioare o ramura noua a industriei de medicamente romanesti

(Economistul nr. 1058 / 18 februarie 1998)

I.E.:- Domnule doctor Mircea Ciuhrii, am aflat de existenţa dumneavoastră într-o duminică din această iarnă, butonând televizorul. V-am ascultat uimitoarea poveste pe care o prezentaţi vizavi de forţa tămăduitoare a preparatelor dumneavoastră. Am ţinut să o verific pe propria-mi piele şi de aceea m-am prezentat ca simplu pacient la institutul unde lucraţi şi în prezent pentru a vedea cu ochii mei ceea ce dumneavoastră promiteaţi. Dintre multele promisiuni pe care le făceaţi „nevoiaşilor”, ceea ce mă interesa pe mine s-a confirmat cu brio. Convins fiind acum că nu sunteţi un vânzător de iluzii, ci un autentic om de ştiinţă avansată, vă rog să acceptaţi câteva întrebări lămuritoare.

M.C.:- Cu toată disponibilitatea vă voi răspunde la tot ce vă interesează. În îndelunga mea activitate am descoperit o substanţă biologic activă, de fapt mai multe substanţe biologic active, care ne dau posibilitatea de a crea o nouă direcţie, aş zice chiar revoluţionară în domeniul biofarmaceuticii. De câţiva ani, am încercat doar intervenţia asupra pielii omului, dar esenţa descoperirilor este mult mai adâncă. Este vorba, în primul rând, de o profilactică a sistemului vascular; am descoperit substanţe biologice care pot spăla vasele sangvine de toate depunerile: în felul acesta putem exclude un mare procent de atacuri cardiace. În altă ordine de idei este vorba de tratarea varicelor, a tromboflebitelor, e vorba de ameliorarea funcţiei ficatului, căruia îi putem face o profilaxie, îl putem „spăla”, îl putem face absolut curat, în aşa fel încât să funcţioneze normal. Ficatul nu este altceva decât un filtru care cu timpul, funcţionând, se uzează. Noi îl putem reînnoi.

Avem acum puse la punct o serie întreagă de tratamente pentru adenomul de prostată, necaz de care se lovesc, după o anumită vârstă, sumedenie de bărbaţi. Putem deci resorbi adenomul de prostată, capitol unde avem un mare număr de pacienţi.

Ceea ce m-a preocupat pe mine cel mai mult aici, în România, de când activez – sunt în România de trei ani – este faptul că mă caută oamenii din toate colţurile tării. Vin în Gara de Nord şi încep a întreba: nu stiţi unde este Mircea Ciuhrii? Din cel mult zece oameni interogaţi, unul ştie unde să mă găsească. Desigur, faptul în sine, pe lângă multa oboseală pe care mi-o produce, îmi oferă şi o bucurie imensă, care depăşeşte orice alt inconvenient de confort. Foarte mulţi dintre cei care mă vizitează la Institutul de Cercetări pentru Protecţia Plantelor, unde activez, sau acasă sunt aceia care doresc să-mi confirme că şi-au găsit liniştea după chinuri imense, vecine cu disperarea. Înainte de a fi ceea ce sunt, eu sunt un om obişnuit şi am dreptul să îmi apropii bucuria celor ajutaţi.

I.E.:- Domnule Ciuhrii, să revenim la fondul problemei.

M.C.:- Eu apreciez că un succes dintre cele mai impresionante este depistarea unei proteine antifungice, antimicotice. Timp de trei luni de zile am avut, cred, mai mult de o mie de pacienţi cu micoze – micoze bucale, vaginale, anale, unghiale, inghinale ş.a.m.d. Toate acestea acum sunt foarte răspândite şi, din păcate, combaterea acestor micoze la ora actuală nu poate fi făcută decât cu substanţe chimice, care atacă nu numai micoza ci şi alte organe. Aşa, bunăoară, cortizonul, care este folosit curent de medicină, atacă înainte de toate ficatul, ca şi alte organe vitale.

I.E.:- Căror boli le vin de hac preparatele dumneavoastră?

M.C.:- O problemă actuală foarte importantă, ce se referă direct la specialitatea mea de virolog (toată viaţa mea m-am ocupat de virologie) priveşte Zona Zoster şi Herpesul, care, în ultima vreme, creează mari probleme sănătăţii omului.

I.E.:- În ce stadiu se află lucrarea?

M.C.:- În primul rând, doresc să remarc faptul că în problemele tratamentului Zonei Zoster avem de acum peste o sută de pacienţi care au trecut oceanul pentru a veni la noi, în România; aceştia au venit din S.U.A., ca şi din alte ţări îndepărtate pentru a se trata aici la mine. Aşadar, în domeniul virologiei,avem rezultate foarte spectaculoase. Am avut, de exemplu, un caz privind pe un român care a plecat de vreo 35 de ani din România. A suferit de Zona Zoster vreme de 30 de ani; a suferit cumplit de această boală cu dureri atroce. Venind în România la sora lui a ajuns şi la mine; i-am prescris un unguent antiviral şi într-un timp extrem de scurt, de câteva săptămâni, boala i-a dispărut. Bineînţeles, el a cumpărat o cantitate mai mare de unguent cu care a făcut apoi o imensă propagandă la el acasă, în Los Angeles. De acolo au venit apoi în România foarte mulţi bolnavi de această boală. Deci eu cred că şi în acest domeniu se poate crea aici, în România, o direcţie absolut nouă în biofarmaceutică.

Încă o problemă foarte acută, care dă mare bătaie de cap multor oameni, se referă la hemoroizi, care apar din deformarea vaselor sangvine. Din păcate, tratamentul curent azi se rezumă la operarea chirurgicală a acestor formaţiuni. Structura specială – fibrilară – a rectului face imposibilă repararea ţesuturilor. Aşa că zonele operate rămân foarte sensibile, din care cauză, în timp mai scurt sau mai lung, apar noi leziuni care duc la apariţia de noi hemoroizi. Si în loc de unul, apar mai mulţi. Cu preparatul realizat, în ultimul timp, noi am rezolvat, cred că mii de cazuri de hemoroizi. De acum eu nu vreau să fac publicitate pentru că vestea s-a dus de la unul la altul. Or, pe mine acum mă interesează să măresc cantitatea de preparat. Dar, din păcate, mă confrunt cu multe şi grele probleme organizatorice.

I.E.:- Este adevărat că dispuneţi de un preparat care stârpeşte negii şi aluniţele?

M.C.:- O altă problemă cu care mi se adresează foarte multă lume se referă la aluniţe şi negi, care, de regulă, sunt la originea melanoamelor, a altor maladii ale vaselor sangvine şi ale pielii. Ce să vă spun: fiecare aluniţă sau neg este o mică tumoare care, crescând, poate evolua de la faza benignă la cea malignă. Chestiunea se pune astfel: cu cât aceste aluniţe nu sunt deranjate, cu atât mai repede cresc. În timpul de când mă ocup de ele am strâns foarte multe documente, inclusiv casete cu înregistrări video, pentru a putea demonstra eficienţa preparatelor mele. Am foarte multe cazuri în care au fost tratate toate aluniţele şi toţi negii de pe întregul corp.

I.E.:- Ce reacţii ale mediului determină apariţia aluniţelor şi negilor?

M.C.:- Aluniţele, care sunt de regulă maronii, apar în urma unor mutaţii petrecute sub acţiunea unui virus asupra vaselor sangvine. Acel virus, numit Parkavirus, schimbă programul celulelor vaselor sangvine; astfel, un grup de celule din ţesut capătă alt program, formând un alt tip de ţesut care, după proprietăţile biofizice, biochimice şi biologice sunt aceleaşi celule, dar cu alt program de dezvoltare, care sunt greu de tratat cu metodele cunoscute până acum.

Acum sunt preocupat de realizarea unor preparate pe baza unor proteine care să sporească rezistenţa organismului la infecţiile virale, mai ales la enterovirusuri cum este virusul hepatitei A, B, C. În perspectivă vom pregăti – tot pe baza unor substanţe extrase din insecte – un preparat antinicotină. Folosind acest preparat – bunăoară, o capsulă care conţine o chitină extrasă din insecte – apare o reacţie violentă de respingere a nicotinei, deci de respingere a ţigării. Eu cred că punerea în circulaţie a acestui preparat are o importanţă extraordinară pentru România, unde fumatul a căpătat o extindere alarmantă, mai ales în rândul tinerilor – fete şi băieţi – care fumează în neştire.

I.E.:- În ce stadiu de elaborare sunt lucrările dumneavoastră?

M.C.- Avem probleme mari cu punerea în aplicare a lucrărilor.

Precizez că eu am fost invitat în România de Preşidenţia României, unde atunci era domnul Iliescu. Domnia sa mi-a promis că mă va ajuta. L-a indicat expres pe domnul Chebeleu să mă ajute. Am fost de câteva ori la dumnealui ca să mă ajute să organizez producţia, dar… am bătut degeaba drumurile. Am venit în România cu mai multe tehnologii, gata puse la punct. Ca director de institut şi coordonator al programului de protecţie biologică în fosta Uniune Sovietică şi în fostul CAER am avut şi am foarte multe informaţii care, surprinzător, în România de azi nu interesează pe nimeni.

Am venit în România cu câteva tehnologii de preparate, le-am propus la diverse organizaţii. Nimeni nu s-a arătat interesat de ceea ce le-am propus eu. Am propus la Oltchim realizarea unui anumit preparat, am propus şi altor societăţi din ţară, dar fără nici un folos. Institutul unde lucrez acum nu are posibilitatea să le promoveze pe scară industrială. Am câteva faxuri prin care pot dovedi că sunt invitat în Germania, unde mi se oferă un salariu de 40.000 de mărci pe lună şi alte avantaje, numai să le ofer lucrările. Am fost invitat în America de firma Dupont, la o unitate aflată la circa 130 de Km depărtare de New York, unde sunt aşteptat în continuare. Stau aici în România pentru a face ceva pentru români. Înţeleg că este foarte greu de făcut ceva acum aici, când ţara se află într-o situaţie foarte grea, când românii nu se înţeleg unii cu alţii şi nu pot ajuta nici oamenii pe care i-ar putea ajuta. S-ar putea organiza aici în ţară o producţie de asemenea preparate care ar putea fi exportate, până la 90 la sută export, ce ne-ar aduce o mare cantitate de valută.

Direcţia pe care o propun eu în domeniul biotehnologiei, în câţiva ani – doi-trei ani – ar putea aduce statului un venit mai mare decât, să zicem, uzina de tractoare. Ceea ce am eu în vedere este o direcţie absolut nouă. Acum, când dispunem de vreo zece tehnologii la preparatele pe care le-am făcut, acum le produc doar eu singur, în cantităţi foarte mici.

Aş dori să găsesc nişte investitori care să mă ajute, dar, în majoritatea cazurilor, unde am apelat am întâlnit numai oameni care au dorit să mă utilizeze doar pentru a se îmbogăţi ei cât mai repede. Fiecare s-a arătat interesat doar de venituri cât mai mari şi mai rapide.

Acum am ales calea paşilor mici, pentru că nu pot conta pe ajutorul statului.

I.E.:- Auzind cele spuse de dumneavoastră, pur şi simplu sunt nu doar uluit, ci şi revoltat, atât de rapacitatea unor semeni de-ai noştri, cât şi de nepăsarea, de obtuzitatea factorilor de decizie din economie. La care organisme din stat v-aţi adresat până acum?

M.C.:- Sunt în posesia a vreo zece scrisori pe care le-am adresat Preşedinţiei României.

I.E.:- Cui le-aţi adresat, domnului Iliescu?

M.C.:- Chiar şi domnului Emil Constantinescu, de la care, de asemenea, nu am avut nici un răspuns, cum nu am avut nici de la domnul Iliescu. Parcă m-aş fi adresat în pustie.

Si nu numai eu m-am adresat. În chestiunea care mă preocupă, a scris şi directorul institutului unde lucrez în prezent, a scris şi fostul preşedinte al Academiei Române. După câte sunt eu informat, nici domniile lor nu au primit nici un răspuns. Este o stare de lucruri de neînţeles şi de nesuportat. Mă consolez totuşi cu ideea că aşa ceva nu mi s-a întâmplat numai mie. Deunăzi urmăream la TV cazul unei femei dintr-un sat care a făcut cunoscut în scris doleanţele ei primarului comunei – fără nici un folos, a scris la judeţ – fără nici o izbândă, a scris apoi la Guvern şi tot nu a primit răspuns şi apoi s-a adresat la Preşedinţie – unde, din păcate, a avut acelaşi rezultat. Exasperată, s-a adrest Consiliului Europei, de unde a primit, în sfârşit, răspuns. Acum toţi au început să o învinuiască cum de a avut ea îndrăzneala să se adreseze tocmai Consiliului Europei. Ce concluzie să trag eu acum? Poate doar aceea că refuzul de a răspunde este probabil un sistem de organizare a societăţii de acum. Cum să nu-i dai cetăţeanului un răspuns, în speţă şi cetăţeanului Mircea Ciuhrii, care are ceva de oferit semenilor săi? Eu nu cer nimic pentru mine, personal, eu ofer.

I.E.:- Aţi spus că aţi adoptat tactica paşilor mărunţi. În ce constă această tactică?

M.C.:- Uitaţi ce am făcut eu până acum. Am fost la Ministerul Sănătăţii, la Institutul de Control al Medicamentelor. Am constatat doar cu amărăciune că este foarte greu de făcut ceva aici. Fiecare din cei cu care am luat legătura a aşteptat de la mine un folos oarecare. Dar…

I.E.:- Mai în glumă, mai în serios, aş zice că aceşti domni de la instituţiile amintite mai înainte ar trebui să vă ofere dv. unele foloase.

M.C.:- Glumiţi, cine să-mi dea mie ceva? Nu are cine. Eu am înţeles că trebuie să merg singur pe drum, să-mi fac singur treaba. Aşa că m-am hotărât şi fac preparatele astea singur, în cantităţi mici, şi apoi să ies cu ele direct la pacienţi. Cred că pe această cale ar fi posibilă punerea în mişcare a unei reacţii oficiale statale. Presiunea să vină de jos, din rândul celor care suferă şi nu au cu ce să-şi aline amarul.

Sunt foarte preocupat să găsesc o posibilitate pentru a mări productivitatea. Fac toate eforturile posibil de imaginat pentru a-mi procura uneltele de laborator, un spaţiu oricât de mic de producţie.

Când am venit în România mi s-a promis că voi primi casă de locuit, laborator, cum se spune, mi s-a promis luna de pe cer. De când mă aflu în România, nu am obţinut măcar un frigider pentru a proteja colecţia de virusuri pe care o am, una dintre cele mai mari din lume. Am adus cu mine şapte tehnologii, care acum mucezesc, se învechesc, tehnologii la care s-a lucrat 20 de ani. Eu sunt autorul lor principal, dar pe nimeni nu interesează ceea ce eu ofer. Acum avem nişte rezultate extraordinare, cu aplicaţii atât în medicină, cât şi în direcţia protecţiei naturii. Dar, la fel, nu interesează pe nimeni.

I.E.:- După tonul cu care relataţi odiseea pe care o trăiţi, sunt înclinat să cred că bateţi în retragere.

M.C.:- Cum să nu fiu pesimist după atâta zbucium fără nici un rost, mai ales că eu puteam finaliza aceste probleme altfel. Puteam să plec, la urma urmei, din România şi să-mi rezolv problemele în altă parte, unde mi se creau toate condiţiile.

Utilizarea insectelor în obţinerea substanţelor biologice încă nu o face nimeni. Când s-a aflat ce fac eu aici, în România, am fost invitat în SUA pentru a crea acolo o direcţie nouă de cercetare şi de producţie de medicamente într-o uzină anume creată.

Acolo sunt plecaţi nişte ruşi cu care eu am lucrat în institut şi care au făcut multă vâlvă în cercurile interestae vizavi de ceea ce fac eu. Bineînţeles că, deocamdată, nu am acceptat oferta. Aici unde discutăm, cu greu am putut să-mi amenajez, într-o mahala a Bucureştiului, două cămăruţe amărâte unde pot să mă ascund şi să stau şi eu liniştit şi tot aici să-i primesc pe cei care, în disperare, au nevoie de ajutorul meu.

Repet, Preşedinţia mi-a promis locuinţă, aparate, laborator, promisiuni din care nu am primit nimic. Poate singurul meu câştig este că, aflându-mă aici, mă simt sufleteşte mai acasă decât m-aş simţi în Rusia, în SUA, Germania sau Franţa. Asta mă linişteşte în amărăciunile şi decepţiile mele şi mă face să sper că poate, totuşi, voi găsi la cineva audienţa necesară.

I.E.:- La ce lucraţi acum?

M.C.:- Acum mă preocupă înregistrarea unor preparate absolut noi şi până le înregistrez am probleme cu duiumul. Am de făcut mari cheltuieli cu procurarea materialelor, cheltuieli pe care le suport din propriile venituri. Puteţi să vă închipuiţi aşa ceva?

I.E.:- De ce să nu pot? În această perioadă tulbure, este posibil orice în România.

Pierdut într-o mahala a Bucureştiului, doctorul docent virusolog Mircea Ciuhrii se luptă să pună pe picioare o ramură absolut nouă a industriei de medicamente. Din păcate, trăieşte într-o ţară a surzilor şi a orbilor.

Totuşi, să nu disperăm.

Cel puţin semnatarul acestei convorbiri nu se lasă descurajat, având de gând să bată, dacă va fi nevoie, la toate marile porţi ale Puterii, convins că va găsi vreuna căreia să nu-i fi ruginit definitiv lacătele.

Convorbire consemnată de Ioan Erhan

Timpul – 5 septembrie 2003

Mircea Ciuhri savantul basarabean care a uimit Bucurestiul

        

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s