DIETA PENTRU PACIENTII BOLNAVI DE HEPATITE

Actioneaza asupra procesului de regenerare a celulelor hepa-tice si preintampina formarea depunerilor in canalele bilei.

Dieta trebuie sa fie variata, sa contina toate elementele necesare pentru functionarea normala a organismului, energizanta, sa includa vitaminele A, B1, B2, B6, B12, C si celuloza in cantitatile necesare organismului.

Compozitia chimica a dietei: proteine 100-110gr. grasimi 60-70 gr., hidrati de carbon 450-650 gr., sare 8-10 gr., lichide 2 litri, calorii 3000-3200 kcal.

Regim alimentar:

In general, sunt interzise mancarurile prajite, rantasurile, conservele de carne si peste, acriturile, cafeaua, tutunul si alcoolul.

Zarzavaturile si legumele se pot consuma proaspete, sub forma de salate, sau preparate sub forma de supa, piure-uri si supe-crema.

Carnea si mancarurile din carne: se poate consuma carne slaba de pui si vita, fiarta sau la gratar, iar cea tocata, sub forma de chiftele la gratar, sarmale in foi de vita sau perisoare necondimentate.

Oua: sunt permise 2 oua pe saptamana, fierte moi sau ochiuri romanesti (fierte in apa).

Lactate: laptele este permis doar cel degresat, in cantitati mici (1-2 pahare pe zi). Branza de vaci se poate servi cu putin unt.

Grasimile (untdelemn): servite crude in cantitati de 50gr/zi – de preferat ulei de porumb.

Sosuri: albe si rosii, fara grasimi, fara ceapa prajita, fara rantas si fara condimente.

Dulciuri. Se pot consuma: miere de albine, marmelada, gem de fructe, prajituri preparate din aluat uscat (ex: cornulete), tarte cu fructe.

Fructe: se pot consuma in special citrice si struguri, dar si mere, pere, etc., fara banane, nuci si migdale.

Bauturi: se pot consuma sucuri si siropuri naturale din fructe si ceaiuri hepatice.

Alimente interzise: hrana fierbinte si foarte rece (nu mai calda de 60°C si nu mai rece de 15-20°C), grasimi, prajeli, ciuperci, grasimi de porc, vita, oaie, pasari de apa. Nu se recomanda clatite, paine alba proaspata, preparate din aluat nedospit, galbenus de ou, conserve, mazare, fasole, salamuri, mustar, ardei, hrean, otet, ceapa, usturoi, ridichi proaspete si mai ales, alcool.

EXEMPLU DE DIETA

ZIUA 1

Primul dejun: ceai cu paine, biscuiti albi.

Dejunul 2: branza, mar tocat, un pahar cu lapte.

Pranz: supa de legume si carne de pui, carne de vitel la gratar, compot de fructe.

Cina 1: biscuiti sau chifla.

Cina 2: mamaliga cu branza de vaci, lapte dulce, pesmeti.

ZIUA 2

Primul dejun: lapte degresat, miere de albine.

Dejunul 2: chifla cu dulceata, ceai slab.

Pranz: ciorba cu perisoare, mamaliga, carne de vita la gratar, salata de legume, compot de fructe.

Cina 1: carne de vita, lapte dulce, pesmet.

Cina 2: cartofi cu carne de pui, pesmeti.

ZIUA 3

Primul dejun: ceai de plante, dulceata de prune.

Dejunul 2: un ou fiert moale, pesmeti, jeleu de fructe.

Pranz: ciorba de pui, mamaliga cu carne fiarta, sos de legume, unt 20 gr., compot de fructe.

Cina 1: carne de vitel fiarta, mamaliga, iaurt de fructe.

Cina 2: ceai, biscuiti.

ZIUA 4

Primul dejun: ceai cu paine

Dejunul 2: lapte dulce degresat cu o chifla.

Pranz: supa de cartofi si legume, cartofi (piure) cu pui, compot de fructe.

Cina 1: ceai cu pesmeti.

Cina 2: iaurt de fructe, biscuiti.

ZIUA 5

Primul dejun: ceai cu biscuiti.

Dejunul 2: muschi de vita, salata, ceai, pesmeti.

Pranz: ciorba de vacuta sau pui, piure de cartofi, salata de rosii, compot de fructe.

Cina 1: branza de vaci, mamaliga, lapte dulce degresat.

Cina 2: ceai cu biscuiti.

This entry was posted in informatii, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , by MIRECEA CIUHRII. Bookmark the permalink.

About MIRECEA CIUHRII

Higher education: Doctor Docent in Virology. Elementary School: Seven classes in the village where I was born and School No.1 in the city of Balti. STUDIES: Faculty of Sciences of Moldova, State Pedagogical Institute Tiraspolol city, no diploma. 077,321 issued on 30.06.1967. Post-graduate course of study: Academy of Sciences, the title of "Doctor of Sciences" was confirmed by the Faculty of Biology of the University "M. Lomonosov" in Moscow city, no diploma. 015,791 issued on 16/07/1972; Thesis: "Studies of microscopic pores and submicroscopice plasmadesmelor parenchymal cells and juicy." Degrees or diplomas: - PI - professor, biology; - I. of Biology, University of M. Lomonosov, Moscow - doctor; - Institute of Virology Ivanovschi - PhD lecturer. Scientific title: Ph.D. lecturer in virology. DOCTUS: Working Paper PhD (doctor habilitate) was held at the Institute of Virology "Ivanovschii D." Medical Academy of Moscow. PhD thesis: "Biology of cytoplasmic polyhedrosis virus baculovirus and". No. Diploma 011 597 issued on 12.20.1991 (Protocol. 19g/17). SPECIALIZATION: - In the years 1977 - 1979 of Pathology at the resort of Saint Comparatiaà Cristol - les - especially in France; - In 1988 in Quebec invertebrate pathology laboratory; - Institute of Molecular Biology, Novosibirsc (Russia); - Institute of Virology of the Medical Academy in Moscow.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s